KnihaVyhledávání (aka DieBuchSuche) - vyhledávací stroj pro všechny knihy.
Těšíme se ve více než 100 obchodech za nejlepší nabídku - prosím čekejte…
- Náklady na dopravu na Česká republika (změnit do GBR, USA, POL, SVK, AUT, DEU)
Vytvoření přednastavení

Všechny knihy pro 9789616952255 - porovnat všechny nabídky

Archivovat položky:
9789616952255 - Andrej Hocevar: Privajanje na svetlobo - Kniha

Andrej Hocevar (?):

Privajanje na svetlobo (2016) (?)

Dodávky od: BrazílieNová knihaeBook, ebook, digitální knihaprodukt pro digitální stahování
ISBN:

9789616952255 (?) nebo 9616952250

, Neznámý jazyk, LUD Literatura, LUD Literatura, LUD Literatura, Nové, eBook, Digitální stahování
in-stock
Poezija vedno laze, dviguje strogi kazalec stari Platon; Hocevar ga mehko dopolni - to je zato, ker poskusa povedati, s kaksno svezino je njeno belo krilo plapolalo v vrocini. Ja, v Privajanju na svetlobo ne manjka takihle preciznih, pozorno izpisanih, predvsem pa slastnih, sugestivnih, eroticno brbotajocih podob. To bi kaksnega izmed bralcev utegnilo presenetiti, a nic hudega - novodosli eroticni motivi so slej ko prej presenetili tudi Hocevarjev lirski subjekt; takole namrec pravi v naslovni pesmi: Moje telo je zacelo govoriti francosko. Precej slabo ga razumem, sploh ga ne dohajam in ne vem, kam gredo moje besede. Seveda, besede gredo po svoje, brez izjem takó, zivijo po svoje, govorijo po svoje, a - ce je poezija na nivoju - najdejo svojo pot do bralcev. In v Privajanju na svetlobo imamo opravka s poezijo na visokem nivoju. Ne vem, po kaksnih poteh, zavitih in ozkih ali ravnih in sirokih, bodo te besede, te pesmi prisle do vas, a koncati utegnete razorozeni: Hocevarjeva govorica je namrec vsa komunikativna, nasrseno abstraktne podobe so izgubile svojo nekdanjo domovinsko pravico, med verzi se skrivajo stevilni punch-lines tezke kategorije, oh, recimo od vseh zivljenj, ki jih ne zivim, je to najboljse ali pa, drugje, upanje bo prislo, bo, in v tem je tezava ali pa - ne, poiscite si jih raje sami, tako ali tako najbolj vzgejo v kontekstu. Predvsem pa gre za atmosfero v zbirki, za obcutek, da je njen subjekt (in, kakopak, bralci z njim) sele na zacetku, da je prihodnost, proti pricakovanjem, se odprta, da se je komu (ljubljeni? socloveku? samemu sebi?) celo z oddaljevanjem mogoce priblizati. Nenavadno; tako tiha in introspektivna zbirka, pa toliko vetra v jadrih, tako malo teze v nogah. - Z mene se luscijo pesmi kot debele, umazane kaplje in ljudje odpirajo deznike, se Hocevarju zapise na nekem mestu. Mislim, da se Privajanje na svetlobo najbolje bere kot plese Gene Kelly po Parizu. Brez deznika. (Goran Dekleva)
Více…
Kategorie: Fiction & Literature
Klíčová slova: Privajanje na svetlobo Andrej Hocevar Short Stories Fiction & Literature 9789616952255
Údaje z 28.02.2017 11:57h
ISBN (alternativní zápisy): 961-6952-25-0, 978-961-6952-25-5
Archivovat položky:
9789616952255 - Andrej Hočevar: Privajanje na svetlobo - Kniha

Andrej Hočevar (?):

Privajanje na svetlobo (2016) (?)

Dodávky od: NizozemskoNová kniha
ISBN:

9789616952255 (?) nebo 9616952250

, Neznámý jazyk, Lud Literatura, Nové
Direct beschikbaar
Poezija vedno laže, dviguje strogi kazalec stari Platon; Hočevar ga mehko dopolni – to je zato, ker poskuša povedati, s kakšno svežino je njeno belo krilo plapolalo v vročini. Ja, v Privajanju na svetlobo ne manjka takihle preciznih, pozorno izpisanih, predvsem pa slastnih, sugestivnih, erotično brbotajočih podob. To bi kakšnega izmed bralcev utegnilo presenetiti, a nič hudega – novodošli erotični motivi so slej ko prej presenetili tudi Hočevarjev lirski subjekt; takole namreč pravi v naslovni p... Poezija vedno laže, dviguje strogi kazalec stari Platon; Hočevar ga mehko dopolni – to je zato, ker poskuša povedati, s kakšno svežino je njeno belo krilo plapolalo v vročini. Ja, v Privajanju na svetlobo ne manjka takihle preciznih, pozorno izpisanih, predvsem pa slastnih, sugestivnih, erotično brbotajočih podob. To bi kakšnega izmed bralcev utegnilo presenetiti, a nič hudega – novodošli erotični motivi so slej ko prej presenetili tudi Hočevarjev lirski subjekt; takole namreč pravi v naslovni pesmi: Moje telo je začelo govoriti francosko. Precej slabo ga razumem, sploh ga ne dohajam in ne vem, kam gredo moje besede. Seveda, besede gredo po svoje, brez izjem takó, živijo po svoje, govorijo po svoje, a – če je poezija na nivoju – najdejo svojo pot do bralcev. In v Privajanju na svetlobo imamo opravka s poezijo na visokem nivoju. Ne vem, po kakšnih poteh, zavitih in ozkih ali ravnih in širokih, bodo te besede, te pesmi prišle do vas, a končati utegnete razoroženi: Hočevarjeva govorica je namreč vsa komunikativna, nasršeno abstraktne podobe so izgubile svojo nekdanjo domovinsko pravico, med verzi se skrivajo številni punch-lines težke kategorije, oh, recimo od vseh življenj, ki jih ne živim, je to najboljše ali pa, drugje, upanje bo prišlo, bo, in v tem je težava ali pa – ne, poiščite si jih raje sami, tako ali tako najbolj vžgejo v kontekstu. Predvsem pa gre za atmosfero v zbirki, za občutek, da je njen subjekt (in, kakopak, bralci z njim) šele na začetku, da je prihodnost, proti pričakovanjem, še odprta, da se je komu (ljubljeni?, sočloveku?, samemu sebi?) celo z oddaljevanjem mogoče približati. Nenavadno; tako tiha in introspektivna zbirka, pa toliko vetra v jadrih, tako malo teže v nogah. – Z mene se luščijo pesmi kot debele, umazane kaplje in ljudje odpirajo dežnike, se Hočevarju zapiše na nekem mestu. Mislim, da se Privajanje na svetlobo najbolje bere kot pleše Gene Kelly po Parizu. Brez dežnika. (Goran Dekleva)Taal: sl;Formaat: ePub met kopieerbeveiliging (DRM) van Adobe;Kopieerrechten: Het kopiëren van (delen van) de pagina's is niet toegestaan ;Geschikt voor: Alle e-readers geschikt voor ebooks in ePub formaat. Tablet of smartphone voorzien van een app zoals de bol.com Kobo app.;Verschijningsdatum: februari 2016;ISBN10: 9616952250;ISBN13: 9789616952255; Ebook | 2016
Více…
Kategorie: Literatuur & Romans, Romans algemeen
Údaje z 28.02.2017 11:57h
ISBN (alternativní zápisy): 961-6952-25-0, 978-961-6952-25-5

9789616952255

Najít všechny dostupné knihy pro své číslo ISBN 9789616952255 Porovnejte ceny, rychle a snadno a ihned objednat.

K dispozici vzácné knihy, použité knihy a z druhé ruky z titulu "Privajanje na svetlobo" od Andrej Hocevar jsou zcela uvedeny.

lego gebraucht händler silke bettray